Doprava zdarma po České republice.

Věděli jste, že naše balení je rozložitelné?

Rozložitelné balení Mowement

Podle studie se každý rok po celém světě spotřebuje okolo 500 miliard plastových tašek a sáčků. To je ročně 150 tašek na jednoho člověka a každou sekundu se jich využije 160 tisíc. Tyto plastové obaly by mohly Zemi obkroužit 4200krát.

Vzhledem k tomu, že se spotřebitelé a společnosti snaží vytvářet stále nové způsoby, jak s plastovými předměty dále nakládat, vznikají nejrůznější alternativy. Jednou takovou slibnou alternativou jsou obaly vytvořené z čistě přírodních surovin, které jsou při určitých podmínkách plně kompostovatelné. Jsou schopné plnohodnotně nahradit klasické plastové sáčky a dají se využít na celou řadu činností, včetně obalů na sportovní oblečení.

Co jsou kompostovatelné obaly?

Aby mohl být sáček označen jako „kompostovatelný“, musí splňovat stanovené standardy pro kompostování, aby se ve stanoveném časovém období úplně rozložil v průmyslovém kompostárně. Kompostovatelné sáčky musí být vyrobeny ze surovin, které jsou samy kompostovatelné, netoxické a nebudou se hromadit v životním prostředí.

Nejdůležitější severoamerické standardy pro kompostovatelné tašky jsou ASTM D6400 a BNQ9011911. V Evropě je touto normou EN 13432 a obecně mezinárodním standardem je ISO 17088.

Kompostovatelné obaly od české společnosti Tart, které využíváme k balení našich sportovních produktů jsou vyráběny z obnovitelných zdrojů s certifikátem OK Compost a splňují ekologickou normu ČSN EN 13432.

Rozdíl v kompostování
Procesní rozdíl mezi kompostovatelnými obaly a tradičními obaly z ropných plastů.
@tart.cz

Proč používat kompostovatelné obaly?

Kompostovatelné obaly a sáčky nabízejí spotřebitelům a dodavatelům prostředky k zabalení např. zbytků potravin a jiného organického odpadu z domácností, trávníků a zahrad a jejich odeslání do specializovaného kompostu. Výraznou předností kompostovatelných materiálů je jejich nulová zátěž pro životní prostředí po skončení jejich životnosti. Tyto materiály na rozdíl od běžných plastů nekontaminují přírodu nebezpečnými látkami, ale navracejí do půdy důležité živiny (rozpadají se na biomasu, vodu a CO2 ).

Rozložení kompostovatelných tašek, sáčků a obalů ať už prostřednictvím technicky specializovaných kompostáren či po domácku vytvořených kompostů také pomáhá snížit celkový počet plastových tašek, které končí jako plovoucí hrozba znečišťující naše oceány a ohrožující mořské živočichy.

proces kompostování
Životní cyklus obalů od společnosti Tart, které využíváme k balení našich produktů.
@tart.cz

Jaké jsou náklady na kompostovatelné obaly a sáčky v porovnání s běžnými plastovými?

Zatímco materiálové náklady na kompostovatelné obaly a sáčky jsou stále vyšší než u obalů vyrobených z tradičního polyetylenu, tyto náklady s postupným zráním průmyslové technologie stále klesají. Některé obchody dokonce účtují poplatek za tradiční nákupní tašky z polyetylenu, aby odrážely související náklady na skládkování a kontrolu odpadu a podporovaly alternativy recyklace, jako je kompostování a přepracování prostřednictvím recyklátorů plastů.

Jaká je trvanlivost / výkon kompostovatelných obalů a sáčků v porovnání s tradičními plastovými?

Většina kompostovatelných obalů a sáčků má podobnou trvanlivost a výkonnostní charakteristiky ve srovnání s nekompostovatelnými sáčky na bázi polyetylenu. Sáčky, které využíváme k balení našich produktů mají lepší vzhled a vyšší pevnost než klasické polyetylenové, pohlcují nepříjemné pachy, po použití se velice rychle rozpadnou, nezatěžují přírodu a navracejí živiny do půdy.

Jaké jsou požadavky na skladování kompostovatelných obalů?

Kompostovatelné sáčky by se obvykle měly skladovat na chladném a suchém místě, mimo přímé sluneční světlo nebo přímé teplo a při teplotách nižších než 26° C.

rozložitelný sáček mowement
Naše produkty, které jsou zabalené do rozložitelných obalů a připravené k odeslání zákazníkům.

Jak jsou kompostovatelné sáčky likvidovány?

Kompostovatelné sáčky lze odložit do komunálních a průmyslových zařízení na kompostování, kde se budou biologicky rozkládat spolu s dalším přírodním odpadem na použitelnou kompostovací půdu, kterou lze dále využít.

Správně řízené průmyslové kompostárny jsou schopny zajistit bezpečnost a fungovat za optimálních podmínek kompostování. Za těchto správných provozních podmínek se naše kompostovatelné obaly, společně s případným potravinovým odpadem, který do něj přidáte, během čtyř týdnů rozloží.

V případě, že se vám nechce přemýšlet nad časovou dispozicí, vhodnou lokalitou a přepravou do průmyslových kompostáren, můžete si vytvořit svůj vlastní kompost doma. Ano, i to je možné. Nicméně je potřeba si dopředu zjistit, jak se takový domácí kompost vytváří. To si ukážeme dále v článku.

Průmyslová kompostárna | Mowement
Průmyslová kompostárna v akci.
@pixabay.com

Jaké tedy existují metody kompostování?

Uvnitř / venku

Chcete si vytvořit vlastní kompost v uzavřeném prostoru nebo na venkovní ploše? Techniky kompostování ve vnitřních prostorách (vermikompostování a bokashi) mají zřetelnou výhodu v tom, že pracují po celý rok, zatímco venkovní verze do značné míry ukončují svůj provoz v chladném počasí. Jejich další hlavní výhodou je, že je možné kompostovat maso a mléčné výrobky anaerobně, zatímco v aerobních systémech je to přísně zakázáno.

Vermikompostování, nebo-li zřízení červí farmy v krabici, produkuje to, co je všeobecně uznáváno jako nejlepší kompost vůbec, ačkoli stoupenci Bokashi tvrdí totéž. V Bokashiho kompostování jsou kuchyňské zbytky – včetně obvykle zakázaného masa a mléčných výrobků – vrstveny otrubami nebo novinami, které jsou naplněny aktivními mikroby v plastovém koši. Když je koš plný, je na měsíc odložen na poměrně rychlý, ale efektivní proces anaerobního kompostování. Výsledek, nedbalá, trochu páchnoucí polévka, se nemusí zdát atraktivní, avšak přívrženci na ni nedají dopustit.

Aerobní / anaerobní

Aerobní kompostování probíhá v přítomnosti plynného kyslíku, zatímco anaerobní kompostování probíhá tam, kde není přítomen žádný vzduch – a tedy žádný kyslík v plynném stavu.

Nejjednodušší možné kompostování – házet věci na hromadu a čekat – je aerobní, stejně jako rychlé a horké kompostování, o kterém člověk tolik slyší. Ve skutečnosti jsou hromady pod širým nebem aerobní, pokud se tedy něco nepokazí. Pokud hromádce dojde vzduch, aerobní mikroby vymřou a na jejich místo nastoupí anaerobní mikroby. Bohužel v tom okamžiku hromada začne páchnout.

Tato vůně může být dostatečným důvodem pro udržení uzavřeného anaerobního kompostování uvnitř pevných nádob, ačkoli skutečným důvodem je utěsnění vzduchu a kyslíku, aby anaerobní proces fungoval. Vnitřní anaerobní volbou je kompostování Bokashi, které se provádí v plastové nádobě se vzduchotěsným víkem. Doporučená velikost je pět galonů. Venkovní anaerobní systémy, známé jako digestory, zahrnují plastovou nádobu o velikosti popelnice.

Existuje jedna hlavní výhoda anaerobních systémů. Jejich fermentace může rozložit většinu masa a mléčných výrobků. Maso a mléčné výrobky nelze přidávat do aerobních systémů, dokud každá jednotlivá část hromady po delší dobu – několik dní – nedosáhne teploty nad 71° C. To může zaručit jen málo majitelů domů, takže jednoduše platí pravidlo, že do aerobních systémů nedávejte žádné živočišné produkty.

Na druhé straně všechny anaerobní procesy produkují poměrně kyselý kompost, který může rostliny skutečně poškodit. Je důležité nechat jej vytvrdnout na čerstvém vzduchu po vyjmutí z uzavřené nádoby, ve které se vyrábí. Po několika týdnech je používání na zahradě bezpečné. Anaerobní kompostování také produkuje metan, tedy plyn, který přispívá ke globálnímu oteplování, stejně jako sirovodík, který voní jako shnilá vejce.

domácí kompost z dřevěných prkýnek
Domácí kompost z ručně vyrobených dřevěných ohrádek.
@pixabay.com

3 kroky pro dokonalý kompost

Je čas pustit se do malého tajemství. Takto vytvořená půda je ideálním projektem pro dokonale líné osoby. Na rozdíl od plení nebo dvojitého kopání, které vyžaduje spoustu času a fyzické námahy, se hromada kompostu do značné míry stará sama o sebe.

1. Začněte s nádobou

Máme co do činění s rozkladem organického materiálu, takže struktura nemusí být fantastická. Potřebujete jen nějaký způsob, jak udržet všechny ingredience pohromadě, aby se prospěšné bakterie, které rozkládají rostlinnou hmotu, mohly zahřát a účinně fungovat.

Nádoby na kompost jsou dvojího typu – stacionární a rotační. U obou typů musí být jejich obsah pravidelně obměňován, aby poskytovaly kyslík a kombinovaly rozpadající se materiály. Stacionární koše mohou být stejně jednoduché jako dobře větraná klec nebo dřevěná bedna. Dobře navržený koš udrží teplo a vlhkost, což umožní rychlejší výsledky.

Pak jsou tu kompostovače, které se snadno otáčejí pomocí častých infuzí kyslíku a zadržování tepla, což urychluje proces – hotový kompost je za týdny, ne měsíce nebo roky. Vyberte si jeden na základě toho, kolik rostlinných látek (tráva, listí, plevel, stonky a stonky z loňské zahrady) máte k dispozici, jak velký je váš pozemek a jak rychle potřebujete mít hotový produkt.

2. Získejte správnou směs ingrediencí

Hromada s nízkou údržbou má kombinaci hnědé a zelené rostlinné hmoty a navíc má řádnou vlhkost, která udržuje bakterie. Drcené noviny, dřevěné štěpky a suché listí jsou ideální pro hnědé prvky; kuchyňský odpad a posečená tráva jsou perfektní pro zelené doplňky. Nepoužívejte maso, ryby a mléčné výrobky pro venkovní koše, protože mají tendenci přitahovat škůdce.

Pokud používáte jednoduchou nádobu, je nejlepší začít s hromaděním ingrediencí přímo na zemi, počínaje hustým materiálem, jako jsou malé větve nebo dřevěné stonky na dně pro dobré proudění vzduchu. Pokaždé, když přidáte zelený materiál, přidejte také hnědý, abyste udrželi dobrou rovnováhu vlhkosti a vytvořili vzduchové kapsy.

3. Pamatujte si několik jednoduchých pomůcek

Starat se o hromadu kompostu je nesmírně fundamentální věc, ale trochu větší péče dělá obrovský rozdíl. Pravidelně přidávejte materiál, abyste šťastným bakteriím poskytli čerstvé jídlo ke konzumaci a dostatečnou izolaci, aby probíhal proces za co největšího tepla.

Hromadu každý týden nebo dva otáčejte vidlicí nebo provzdušňovačem kompostu, abyste se ujistili, že jsou všechny materiály smíchány a spolupracují. Po smíchání uchopte hrst a zkontrolujte, zda je mírně vlhká. Příliš málo vlhkosti zpomalí proces rozkladu a příliš mnoho vám zanechá slizký nepořádek.

Za pár měsíců by vaším hotovým výrobkem měla být tmavá drobivá půda, která voní jako čerstvá zemina.

půda v ruce | Mowement
Čerstvá půda v rukou zahradníka.
@unsplash.com

Vyvarujte se běžných chyb

Nezačínejte s příliš malým objemem. Proces rozkládání vyžaduje dostatečné množství, aby mohl vykonávat svou práci. Určité koše však fungují dobře i na malé množství materiálu, proto si vyberte produkt pro své specifické potřeby.
Udržujte věci vlhké. Je snadné odejít a zapomenout, že probíhá aktivní proces, proto hromadu pravidelně kontrolujte, zejména během horkého a suchého počasí.
Nezáleží na jednom materiálu. Kombinace různých textur a živin vytvořených rozpadem mnoha různých rostlin dodá vašim rostlinám gurmánskou stravu, která pomáhá vytvářet odolnost vůči chorobám a škůdcům. Přidejte několik listů, promíchejte a přírodní síly, jako je voda, vzduch a teplo, rychle zafungují!
Nenechte se zaskočit. Není to raketová věda, takže vyskočte a zkuste to. Brzy uvidíte, co funguje a co ne.

Zdroj: https://www.samosebou.cz/2018/09/21/rady-tipy-jak-na-kompost/, https://www.tart.cz/files/download-katalogy/2018/katalog-envira-v1.2-01.pdf